Skip to main content
cookie

Ægirs hjelm
- Det magiske vikingesymbol - 
 

Vikingerne kaldte dette vigtige symbol for (Ægishjálmr eller Aegishjalmur) oversat til nudansk betyder det “den ærefrygtige hjelm” eller “Ægirs hjelm” Ærefrygt skal forstås således at strejke med frygt og ærbødighed, eller at være påvirket af frygt, terror eller respekt, når en konge var vred og befalede tavshed. 

- Start med at se vores udvalg af dette flotte smykke -

ÆgishjálmurSelve navnet 'Aegishjalmur' stammer fra Ægir (som i vikingetiden betød hav), Jotunheims gud, landet med frostskæmperne og et af de ni riger i Yggdrasil. 

Ægir er personificeringen af havet. Hans kræfter kan bruges både til godt og ondt, men har hele tiden med vandet og havet at gøre.  "Ægirs dør", og "Ægirs kæber" var de tidevandsbølger og hvirvelstrømme, som opslugte skibe til havs. 

Ægir bliver ofte præsenteret som en gammel mand med et hvidt skæg. Hvis man så ham på havets overflade, var det oftest et ildevarslende tegn. Han kom for det meste op til overfladen med den hensigt at trække skibe og mænd med sig ned på havets bund og han var derfor naturligvis frygtet af sømænd. Og det er måske denne frygt som vikingerne har plantet over i symbolet Ægirs hjelm.

- - -

Første gang vi bliver bekendt med Ægirs hjelm er i den poetiske Edda. Her beskrives Fafner som er en formskiftende og mægtig drage, hvis blod er giftigt. Dragen vogter nidkært over en stor skat, og hævdedes at have uovervindelige kræfter, hvilket den fik af Ægirs hjelm. Fafner bliver til sidst slået ihjel af helten Sigurd Fafnersbane med sværdet Gram. Derefter stjæler Sigurd Ægirs hjelm fra dragen.

Verset lyder således: 
Ægirshjelm er ærefyldt 
Jeg bar foran mænd af sønner
I forsvar for min skat 
blandt alle, var jeg alene stærk 
Jeg tænkte for mig selv 
Jeg finder ingen magt, der kan matche min egen. På runesten som står ved Ramsund i Sverige fra 1030 er völsunga sagaen illustreret - hvor Sigurd gennemborer dragens hjerte.- - -

 

I den ældre Edda omtales det som en rædselshjelm, men den har slet ikke form som en hjelm. Symbolet påberåber sig snarere den ultimative beskyttelse af bæreren af dette symbol, når det er indskrevet på hans/hendes pande.

At Ægirs hjelm er magisk bekræfter en trylleformular skrevet i det 17. århundrede, som er at finde i den islandske folkefortælling indsamlet af den store Jon Årnason. -  The Galdrabók: An Icelandic Grimoire. p. 100 

 Formularen lyder således: 

Lav en hjelm af ærefrygt i bly, 
tryk på blytegnet mellem øjenbrynene og tal formlen: 
Ægishjálm er ég ber - milli brúna mér!
Oversat:  Jeg bærer roret af ærefrygt - mellem mine bryn!
Således vil krigeren møde sine fjender og være sikker på sejr.
 
I henhold til gamle overbevisninger vil den som bærer Ægirs hjelm ikke kun få fysisk beskyttelse, men også åndelig og mental styrke til at erobre sin egen frygt. Derefter er det tid til at skabe frygt i hjertet af fjender, der truer bæreren af Ægirs hjelm. Det menes derfor at vikingerne også malede Ægirs hjelm på deres skjolde og på deres hjelme for at vise deres fjende, at de var uovervindelige og at ingen kunne matche dem i kamp. 

Som nævnt tidligere ville vikingekrigerne bære symbolet mellem øjenbrynene, ligeledes som et tegn på styrke i slaget og troen på, at det ville give dem sejr. 

 Det antages, at Ægirs hjelms kraft var mest effektiv, når symbolet blev indskrevet (også på indersiden af hjelmen) med enten blod eller bærerens spyt.


I vores tid kan du bære dette smykke og få styrke til hverdagens problemer og beskytte dig mod onde mennesker. Og ligesom for vikingerne vil det give dig fysisk beskyttelse og åndelig og mental styrke til at erobre din egen frygt.

Det er et historisk symbol, som er Mere End Et Smykke, det er et sandt vikingesmykke med oldnordisk magi. 

 

År og fred 
Odins Klinge

× Progressive Web App | Add to Homescreen

Tryk på ikonet for at installere denne webapp på din iPhone/iPad. Progressive Web App | Share Button Og derefter Tilføj til startskærmen.

× Installer webapp
Mobile Phone
Offline - Ingen internetforbindelse
Offline - Ingen internetforbindelse