Skip to main content
cookie

Her vil vi gerne gå lidt i dybden med vores runestave eller binderuner som de også kaldes. 

Et bogstav i runealfabetet kaldes en rune. Runestaver er derfor en kombination af to eller flere runer og kan derved bruges som en enhed og en ny og dybere betydning for runerne. Det er typisk én rune som de andre binder sig til. Runerne er det ældste skrifttegn, der stammer fra Norden og de blev brugt fra slutningen af jernalderen og op igennem vikingetiden til et godt stykke ind i middelalderen, hvor kristendommen og de latinske alfabet overtog.

futhark norse viking runes talismans nordic pagan seamless pattern 53562 7902 compressed

læs mere om vikingernes runer og deres alfabet. 

De runer vi kan se i vor tid er hugget/skåret ind i hårde materialer såsom sten, ben og træ. Det ses for eksempel på Jellingestenene og Glavendrupstenen.
Selve udtrykket at “riste runer” kommer af, at gøre et budskab, bevægelse eller magi, der gøres bevidst for andre.

RUNEMAGI

Fra Island har man fra sagatiden ment at vikingerne brugte runemagi og i folkeviser helt frem til middelalderen nævnes runekastning og runemagi. Det er vigtigt at påpege, at runemagi er mere forbundet med moderne tid - end hvad der er fakta om runemagi brugt i vikingetiden.  

Ifølge sagaerne havde runeindskrifterne magiske kræfter. Vølverne brugte dem i deres spådomme om fremtiden. Derudover menes det at runemagien kunne modvirker forskellige farer eller give fysiske ting ekstra egenskaber (det kunne være et sværd, et skjold,en økse m.m.). Der hvor runeindskrifterne og runemagien også kunne bruges var til at nedfælde en besværgelse, magiske formularer eller forbandelser til ens fjender.

Dog ren arkæologiske set, omhandler de fleste runeindskrifter, vi har i dag mere normale og hverdagsagtige indhold, end besværgelser og forbandelser. Dog er der visse undtagelser.

En af disse undtagelser er fra en islandsk saga, der er nedskrevet i starten af middelalderen. Her hører vi om Egil, som ved hjælp af runer helbreder en ung pige. Hun havde tidligere været udsat for falske runer og Egil ristede nu nye runer og lagde dem under pigens pude, hvilket helbredte hende.

“Ej skal man runer riste,

kan man ej dem tyde ret

mørke runer mangen 

mandens forstand har forvildet” 

Her i Danmark ser vi de fleste runer på vores runesten, hvor deres formål har været anderledes, nemlig at berette om de store og faldne konger og krigere.

Læs mere om vikingernes runesten. 

Men når man læser beskrivelserne og fortællinger på vores runesten slutter de oftest med en besværgelse -Til en ræte vorde den, som skader denne sten eller drager den efter en anden. (dette citat er fra Glavendrup-stenen på Fyn) .Her ses et tydeligt tegn på, hvordan vikingerne brugte runernes magi. 

Det menes, at hvis man ristede runerne i ned - ville magien blive overført til genstanden og så havde man magien med sig altid. 

Vi hos Odins Klinge har sammensat en lille smykkeserie med runestave eller binderuner, som består af fire runestave: Ægirs hjelm, Vejviser, Kærlighed og Drømme. Dette bliver uddybet nærmere her.

Ægirs Hjelm:
Det er af gammel overbevisning, at den som bærer Ægirs hjelm ikke kun vil få fysisk beskyttelse, men også åndelig og mental styrke til at kontrollerer sin egen frygt. Dernæst at skabe frygt i hjertet hos fjender, der truer bæreren af Ægirs hjelm. Det menes derfor, at vikingerne også malede Ægirs hjelm på deres skjolde og på deres hjelme for at vise deres fjende, at de var uovervindelige og at ingen kunne besejre dem i kamp.

runestave vikingetegn1

Vikingekrigeren bærer symbolet mellem øjenbrynene, ligeledes som et tegn på styrke i slaget og troen på, at det ville give dem sejr. 

Det antages, at Ægirs hjelms kraft var mest effektiv, når symbolet blev skrevet  på indersiden af hjelmen med enten blod eller bærerens spyt. 

I vor tid kan du bære dette smykke og få styrke til hverdagens problemer samt at kunne beskytte dig mod onde mennesker. Og ligesom for vikingerne vil det give dig fysisk beskyttelse og åndelig og mental styrke til at kontrollerer din egen frygt.

Se flere smykker med Ægirs hjelm. -

Vejviseren.

Denne binderune stammer tilbage fra de islandske Vegvisir - hvilket betyder: Den der viser vejen. Symbolet er beskrevet i den såkaldte Huld-manuskript fra Island. Der står således: 

“Hvis dette tegn bæres, vil man aldrig miste sin vej i storme eller dårligt vejr, selv når vejen ikke er kendt”

runestaver vikingetegn1

Huld-manuskriptet stammer fra den nittende århundrede – ca. otte hundrede år efter vikingetidens afslutning. Selvom der menes at asatroen stadig var udbredt på Island på dette tidspunkt , må man formode at manuskriptet har været meget påvirket af  kristendommen.

Derfor at det umulig at sige, om Vejviser er blevet brugt i vikingetiden eller tidligere. Det er muligt, at det faktisk var kendt og brugt i remser og sange og rim. Men at riste den ned, har vi meget lidt bevis for i vor tid.

Men remsen i selv sig er jo helt igennem fantastisk og kan let bruges i vor tid - især for en person, som er startet et nyt kapitel i livet. 

- Se flere smykkerne af vejviseren -

Kærligheds Runestaven
Den tredje runestave ,vi har fået produceret som et smykke, betyder kærlighed.
Denne runestave kan man bruge, hvis man vil vinde en anden persons kærlighed .Det gøres ved, at man lægger en genstand med den ristede runestav på under puden hos den udkårne natten over, hvorefter vedkommende ikke vil kunne modstå personen ,der har lagt den magiske rune. 

runestaver vikingetegn3

Der er en saga, hvor runemagien gik galt, netop med denne kærligheds runestav. Da den blev kastet mod den forkerte. Ifølge folkevisen, der stammer tilbage til middelalderen som hedder “Ridder Stig runer og bryllup”. Visen fortæller om ridderen Stig, som er forfærdelig forelsket i Liden Kirsten. Ridderen vil have hende til at forelske sig i ham,og det vil han gøre ved hjælp at runemagi. Men da han kastede runerne ind under skørterne på hende -  trillede de videre ind under Prinsesse Regitze og prinsessen forelskede sig hovedløst i Ridder Stig og han blev nødt til at gifte sig med hende og han fik ikke den, han egentlig elskede. 

Denne rune er perfekt til dig som gerne vil udtrykke din kærlighed til en du holder af. 

- Se flere smykkerne af kærlighedsstaven -

Drømmefangeren.
Drømme og drømmetydning har i alle kulturer fyldt utrolig meget og kan være en guide eller ledetråd til fremtiden. I vikingetiden var det vølverne som kunne tyde drømme og kunne spå om fremtiden. Der er gravfund ,hvor man med sikkerhed mener, det er en vølvers grav. Blandt andet i Fyrkat ved Hobro. 

runestave vikingetegn2

Men det var vølverne, man søgte til, når man havde brug for hjælp, blandt andet til at tyde drømme. Denne runestave skulle skæres i et stort træ 3 nætter efter fuldmåne, herefter ville ens drømme gå i opfyldelse.

I nyere tid kan denne runestave bruges til at beskytte en og særligt til en person, som skal starte på et nyt kapitel i livet. 

- Se flere smykkerne af drømmefangerne -

Afslutningen på runerne i Danmark.
Der er fundet flere runeristninger, som vi ved stammer fra middelalderen. Det er et tydeligt tegn på, at man brugte runerne i mange forskellige sammenhænge. De der er fundet menes  brugt til at tilkalde guderne, til alvor over for ens fjender og sidst men ikke mindst for sjov, så vikingerne havde humør. 

Det menes, at de runer vi ser som stammer fra middelalderen, er et tegn på at folket havde svært ved at omvende sig helt til den nye tro og dets latinske skriftsprog. Derfor kan det også være et tegn til at menigheden havde kommunikationsproblemer og derfor brugte det gamle skriftsprog de kendte. Kirken så det næppe som krænkende. 

I takt med kristendommen udbredelse mistede vølverne langsomt deres funktion i samfundet, og senere fik kirkerne også ordet vølve til at betyde heks, og deres ritualer blev nu forbundet med noget farligt og skadeligt, der ikke hørte til i det kristne samfund.

Det blev ligeledes forbudt at udøve hedenske ritualer - og at sejde og trolddom var nu ved lov helt forbudt. Det er dog heldigvis ikke lykkedes at udslette disse og i dag er der mange steder hvor vores forældres ritualer lever i bedste velgående.


År og fred 
Odins Klinge

× Progressive Web App | Add to Homescreen

Tryk på ikonet for at installere denne webapp på din iPhone/iPad. Progressive Web App | Share Button Og derefter Tilføj til startskærmen.

× Installer webapp
Mobile Phone
Offline - Ingen internetforbindelse
Offline - Ingen internetforbindelse