Skip to main content
cookie

 

skabelsen nordisk mytologi

Skabelsen af Verden i Nordisk Mytologi

Som alle store begyndelser begynder også denne fortælling med selve skabelsen i den nordiske mytologi. Vi dykker ned i Snorri Sturlusons ”Edda” for at genopleve denne episke begivenhed i en mere tilgængelig form, uden at ændre på dens essens. Lad os tage på en rejse gennem verdens begyndelse.

Før guder, jætter og mennesker befolkede verden, eksisterede kun den kolde, mørke Niflheim i nord og det brændende Muspelheim i syd. Mellem dem fandtes Ginnugagab, et tomrum, der førte til forskellige verdener, hvor guder, mennesker og jætter skulle finde deres plads.

Fra Niflheim strømmede iskolde have ud i Ginnugagab, hvor de blev til massive isblokke. Da de mødte Muspelheims flammer, smeltede de og fødte urjætten Ymer. Isens smeltning gav også liv til koen Audhumla. Ymer drak af koens mælk, og verden begyndte at tage form.

Af Ymers krop voksede menneskelignende skikkelser frem. Hans armhulers sved blev til en mand og en kvinde, mens hans fødder skabte en søn. Disse tre var de første jætter, og de befolkede Ginnugagab. Samtidig voksede et menneske, Bure, frem fra Ymers krop. Bure blev far til Borr, som senere giftede sig med jættekvinden Bestla. Deres tre sønner, Vile, Ve og Odin, blev de første Aser.

De besluttede sig for at dræbe Ymer, og hans blod skabte verdens fundament. Hans kød blev jorden, hans blod blev havet, og hans knogler blev bjergene. Af hans hjerneskal skabte de himlen. Fire dværge blev udpeget til at bære himlen: Nordre, Søndre, Østre og Vestre.

Solens og månens stråler blev skabt af gløderne fra Muspelheim, og de blev sat på himlen for at lyse over verden.

Yggdrasil - Verdensakse og Livets Træ

Det er bemærkelsesværdigt, at Yggdrasil ikke bliver nævnt i skabelseshistorien, på trods af dets centrale rolle. Yggdrasil var verdens akse og symboliserede livet selv. Dette træ var essentielt for at opretholde balancen i verden, og myterne understreger vigtigheden af, at træet aldrig må gå ud.

Yggdrasil står højt hævet over alt andet i menneskenes land. Det forbinder verdenerne og agerer som bindeled mellem de forskellige riger.

LÆS MERE OG YGGDRASIL LIVETS TRÆ HER: 

Tak fordi du læste med, og hold øje med min næste Odins Fortælling her på siden.

× Progressive Web App | Add to Homescreen

Tryk på ikonet for at installere denne webapp på din iPhone/iPad. Progressive Web App | Share Button Og derefter Tilføj til startskærmen.

× Installer webapp
Mobile Phone
Offline - Ingen internetforbindelse
Offline - Ingen internetforbindelse