Skip to main content
cookie

Das_festliche_Jahr_img023_Gott_Thor_oder_Thunar.jpgTHOR

Thor er søn af guden Odin og gudinden Fjørgyn. Han er gift med gudinden Sif, og sammen har de to børn: sønnen Modi og datteren Trud - begge navne udtrykker mod og styrke.  Sammen med jættekvinden Jarnsaxa har Thor sønnen Magni, som i sagaerne bliver beskrevet som utrolig stærk person. Thor og hans familie bor i huset Bilskirner, også kaldt Trudvang eller Trudheim.

Ordet Torden kommer af Thors brag: Når han rider over himlen i sin kærre, trukket af sine to geder, Tandgrinsner og Tandgnost, springer lynene fra hans vogn, og tordenbrag rammer jorden.

Myterne fortæller, at Thor dræber jætter og holder kaoskræfterne i skak. Derved opretholder han lov og orden i verden, er altså en retsgud, om man vil. Som torden- og vejrguden er han ikke alene ekstrem vigtig for de søfarende og meget berejste vikinger, men også som frugtbarhedens gud, da han bringer regnen - yderst vigtig for bønderne, dengang som i dag. Dengang betød tørke dog hungersnød!

Ifølge Adam af Breme er Thor den mægtigste af de tre guder i Uppsalatemplet. Selvom Thor er søn af Odin, havde de meget forskellige karaktere. Hvor Odin er nådesløs og straffende (Læs: Odin - Asernes konge), er Thor forstående, pålidelig og nyder folks tillid. Adam af Breme skriver således:

“Thor, siges det, råder i luften og bestemmer over

lynet og tordenen, stromvejret og regnen, det gode vejr og afgrøden[…] hvis pest og hunger

truer, ofres der til Thors…”

Thors navn findes på en række runesten og i skjaldedigte til hans ære, og navnet Thor indgår i mange stednavne rundt om i norden. Også det store antal fund af kopier af hans hammer Mjølner, det mægtigste våben i hele Asgård, er et tydeligt tegn på den store tilbedelse af Thor.

Thors udseende:
I sagaerne beskrives Thor som stor, stærk og groft bygget, med et stort rødt skæg, der giver genskær i hans øjne, og en mægtig stemme. Dette refererer sandsynligvis til tordenvejret eller den rødlige himmel lige før en storm - en stærk indikator for hans rolle som vejrgud.

Thors personlighed:

I sagaerne beskrives Thor som enkelt og ligetil, dog til tider med et hidsigt temperament. Vigtigst er hans styrke og Mjølner, der løser næsten alle hans opgaver. Som nævnt er der stor forskel mellem Thor og hans fader Odin, og hvor Odin typisk bliver tilbedt af overklassen, bliver Thor tilbedt af bønderne og de laveste i samfundet. Hans hjælp handler om vind, vejr og væksten - Thor kontrollerer jo naturkræfterne, der kan volde skade på afgrøderne.

THORS HAMMER - MJØLNER

Mjølner symboliserer Thor, dog også selve tilslutningen til asertroen. For at Thor kunne løfte Mjølner, det mægtigste våben i Asgård, behøver han

styrkebæltet Megingjord, som fordobler hans styrke. Til at fange Mjølner, der altid kommer tilbage til Thor, bruger han sin jernhandske Iarngreiper. Mjølner er det perfekte våben: Den rammer altid sit mål og vender efterfølgende tilbage til sin ejermand. Thor bruger Mjølner til at lave voldsomme tordenbrag og de kraftigste lynnedslag, og grinsterne ville sprænge omkring ham.

front 3

Myten om Mjølner – Thors hammer:

Ordet Mjølner stammer fra oldnordiske Mjölnir og betyder Knuse i småstykker, Knuseren eller Den Lynende. Den er blevet smedet af de to dværge Sindre og Brokk i et væddemål med Loke. Selvom skaftet er blevet lidt for kort, er det stadig det fornemste, dværgene nogensinde har skabt.

I samme saga fortælles, hvordan dværgene smeder Frejs Gyldenbørste og Odins spyd Gungner, Gungnir som betyder “Den rystende". Det er Sindre, som har smedet, mens Brokk har holdt blæsebølgen i gang.

Iflg. den nordiske mytologi kan Mjølner skifte størrelse, og den kan gemmes i en lille lomme, hvis det er nødvendigt. I Snorres Edda står der i forbindelse med Thors hammer, at den kan gøres lille, så den kan hænge om halsen som et smykke. Det er ikke utænkeligt, at Snorre refererer til smykket som en måde at udbrede asatroen på. Thors hammer som smykke var vikingerne bevis og symbol for troskab til de nordiske guder, altså som manifest mod kristendommen og måske som modstykke til det kristne kors.

Er Mjølner virkelig en hammer?
Der findes mange fortolkninger af Thors hammer, og på et tidspunkt blev det diskuteret, om det overhovedet er en hammer med det korte skaft og det symmetriske hoved, som måske burde være asymmetrisk. Hvis en gud skulle bruge den, ville den så være en perfekt hammer?
Det er det altså!

For da en amatørarkæolog i 2014 gik en tur med sin metaldetektor ved Købelev på det nordvestlige Lolland, bippede den, og han gravede det eneste kendte eksemplar af Thors hammer med indgraverede runer. Af runeskriften fremgår tydeligt, at det er en hammer - der står ”Hmar x is”, hvilket på dansk betyder “Dette er en hammer”. Dette fantastiske og enestående fund var med til at forsegle de påstande, skeptikere havde ytret. (Her kan du se den omtalte Thors hammer.)
Thors hammer smykket er senere blevet dateret tilbage til 900-tallet. Der er fundet godt og vel 1.000 amuletter, som er formet som Thors hammer Mjølner - dog ikke flere med runer. 

Thors og Mjølners betydning og anvendelse i vores tid

I dagens Danmark kan man bære Thors hammer for at ære sine forfædre, som en religiøs erklæring eller som oftest - som et smukt smykke med en rig historie.

SE VORES STORE UDVALG AF THORS HAMMER I SØLVI SØLV

Navnet Thor bliver stadig anvendt til navngivelsen af nyfødte børn, men om de bliver døbt, vides ikke. Det er igen en indikator på, hvor stor udbredelse og popularitet Thor havde i vikingetiden. Det er især person- og stednavne, der er inspireret af navnet Thor. Navnene Torsten, Thorbjørn, Thorkil og stednavne Thorsø, Torsjö og Torsbjerg. Og der er med sikkerhed mange flere. Sidst, men ikke mindst har Thor navngivet Torsdag i de fleste germanske sprog.

Rigtig god Thorsdag.

 fenrisarmbndbanner

Skrevet af Morten Pedersen

Kilder:

https://da.wikipedia.org/wiki/Thor

http://natmus.dk/historisk-viden/danmark/oldtid-indtil-aar-1050/vikingetiden-800-1050/tro-og-magi-doed-og-ritual/vikingernes-guder/

https://da.wikipedia.org/wiki/Mj%C3%B8lner

http://denstoredanske.dk/Nordisk_Mytologi/Genstande/Mj%C3%B8lner

http://videnskab.dk/kultur-samfund/det-vidste-du-ikke-der-var-tvivl-om-men-thors-hammer-er-en-hammer

× Progressive Web App | Add to Homescreen

Tryk på ikonet for at installere denne webapp på din iPhone/iPad. Progressive Web App | Share ButtonOg derefter Tilføj til startskærmen.

Offline