Skip to main content
cookie

Nyt fund: »Det er et meget særligt fund, som vi yderst sjældent finder i Danmark«

Et fund vækker begejstring på Museum Vestsjælland. Og forvirring.
På en lokalitet i Boeslunde har en lokal detektorfører fundet en helt unik lille figur. Den måler kun 1,7 cm og forestiller en kvinde med lang kappe, store perlekæder om halsen og en lang løs hestehale omkring en knude i nakken. Hun er meget slidt især på hovedet og hendes ansigtstræk anes kun svagt. Det er tydeligt, at hun har to skråtstillede øjne, hvor det ene er større end det andet. Hun er støbt i ét stykke med et hulrum i bunden, der enten stammer fra støbningen eller er tiltænkt til montering af stav eller andet.

nyt fund

En religiøs kultisk figur? En spillebrik? Odin i kvindeskikkelse?

Hvem er hun?
Der er ikke megen hjælp at hente ved at sammenligne hende med lignende figurer for at fastslå hendes funktion. Plastiske figurer af lignende slags er få i Danmark. Der kendes kun Odin fra Lejre, Hårbykvinden, samt få andre antropomorfe figurer f.eks. mandshoveder med ”hornede hjelme”, der dog synes at tilhøre en egen kategori.

»Det er et meget særligt fund, som er yderst sjældent i Danmark. Denne type figur, den plastiske figur, hvor personen er tredimensionel, er en sjældenhed. Normalt finder vi lignende figurer i et fladt udtryk i form af brocher eller beslag, hvor brugsfunktionen er entydig«, siger Trine Borake, der er arkæolog på Museum Vestsjælland.

Hun bærer tre karakteristiske rækker af kæder om halsen, der er meget lig dem Odin fra Lejre også bærer. Hendes hellange kappe har også lighedspunkter med Odins. Hendes frisure er et andet karakteristisk træk, der genfindes i Hårbykvinden fra Fyn. Hun bærer håret hængende løst gennem en stor knude i nakken, en frisure der også findes på gengivelser af valkyrier. De stilistiske træk daterer Boeslundekvinden til 700-800-tallet.

Den lille dame er meget slidt især på hovedet og i kombination med hendes ringe størrelse er detaljerne vanskelige at udrede.

Den tydelige slitage på figurens hoved kan også være et spor. For meget tyder på, at kvinden er et udtryk for og et resultat af kultiske religiøse handlinger eller ritualer. Den mulighed hælder Trine Borake mere til.


    Se vores udvalg af kopier af arkæologiske fund HER:    

Analyse på teknologisk Institut
For at få et detaljeret indblik i hendes udformning og håndværksmæssige detaljer, der er skjult for det blotte øje, har vi fået lavet en SEM/EDX-analyse på Teknologisk Institut. Her skydes elektroner mod overfladen i et uhyre finmasket net og ved at måle responstid og den kraft elektroner kastes tilbage med, kan man afgøre, hvilke materiale overfladen er lavet af.

Her var især hendes øjne i fokus. Var de to øjne oprindeligt forskellige, eller skyldes det slitage? Undersøgelsen afslører, at hun er født med forskellig øjenstørrelse. Den viser også, at hun er lavet af sølv og har været forgyldt formentligt over det hele. Kanten af hendes øjne og kappe er lavet af en sølvlegering, der dog adskiller sig fra den metallurgiske sammensætning af hendes krop ved et meget større indhold af guld. Dermed bliver materialet blødere at arbejde med og kan bedre formes. Hun er lavet i en teknik, der minder om tauschering. Her skærer man et mønster i sit emne og derefter slår eller hamrer man tynde metalblik eller metaltråde på plads i det mønster, der er udskåret.

Trine Borake, ph.d. og arkæolog i Museum Vestsjælland er begejstret for, at der stadig bliver fundet nye genstande i jorden. Det er genstande, som overrasker med  formsprog og symbolik og giver plads til nye fortolkninger og forestillinger om oldtidens mennesker. Boeslundekvinden, som vi har valgt at kalde figuren, er helt særlig. Og meget smuk.” 

nyt fund 2

De stilistiske træk daterer Boeslundekvinden til 700-800-tallet.

Hvad er hun?
Vi ved ikke, hvad hun har været brugt til. Har hun en rituel symbolik? Repræsenterer hun Odin i kvindeklæder eller hans kloge kone Frigg? Hvorfra stammer det slidte på hovedet? Er hun blevet berørt som en del af et ritual, har hun siddet på en stav eller en dragtnål, eller har hun fungeret som spillebrik? Der er mange spørgsmål, arkæologerne i Museum Vestsjælland ikke kan svare på, men at hun er helt unik både i vores tid, og i hendes samtid, er der ikke tvivl om. Hun er fundet i et område, der indtager en hel særlig position i Vestsjælland. Her er fund fra bronzealder til middelalder og især fra yngre jernalder og vikingetid er fundene righoldige og særegne. Boeslundekvinden understreger endnu engang stedets særlige karakter.

Der er større sandsynlighed for, at hun har haft en amuletfunktion grundet slitagemængden på hovedet. Måske har man troet på, at man kunne få overført en form for kraft ved at røre ved kvindens hoved«, siger hun. 

Fremvisning
Se den unikke Boeslundekvinde i sølv på Boeslunde Skole mandag den 12. oktober kl. 15-17. Gratis adgang. Tilstede er detektorfører og finder af Boeslundekvinden, Christian Albertsen, samt arkæolog Lone Claudi-Hansen og arkæolog og ph.d. Trine Borake, begge fra Museum Vestsjælland.

Sted: Boeslunde Skole, Borgbjergvej 13, 4242 Boeslunde.

Boeslundekvinden fremvises også på Odsherreds Museum torsdag den 15. oktober kl. 11-13 af Trine Borake.

Museum Vestsjælland følger myndighedernes retningslinjer angående covid-19. Der kan derfor forekomme ventetid til at se Boeslundekvinden på nært hold.

   Se vores kopi af Thor figuren - Som er fundet på Island, her i 14 karat guld.   

- - -

Kilder: 29-09-2020
Skrevet af: Museum Vestsjælland
https://www.vestmuseum.dk/ark%C3%A6ologi/unikt-fund-af-kvindefigur-i-s%C3%B8lv?PID=3353&M=NewsV2&Action=1&fbclid=IwAR1vHG7ydwhSc2ro31s1fWjVATVD4hAPTiG0pzXQIfweCK1jFEhr_OJxJ-8

× Progressive Web App | Add to Homescreen

Tryk på ikonet for at installere denne webapp på din iPhone/iPad. Progressive Web App | Share Button Og derefter Tilføj til startskærmen.

× Installer webapp
Mobile Phone
Offline - Ingen internetforbindelse
Offline - Ingen internetforbindelse