Skip to main content
cookie

Fortællingen om hesten Slejpner 

myt nordisk Slejpner

Da guderne var færdige med at skabe Midgård og Asgård, kom en mand og tilbød dem at bygge en mur omkring Asgaard.
Han lovede, at den kunne holde alle de onde magter ude og at den kunne være færdig i løbet af tre vintre.

Det syntes Aserne godt om og spurgte, hvad han skulle have for arbejdet. Manden svarede, at han ville have Freja som kone samt Sol og Måne.
Dette tyggede Aserne lidt på og enedes om at give ham, hvad han forlangte, hvis han kunne gøre arbejdet færdig på en vinter uden hjælp.
Manden bad kun om at få sin hingst Svadilfar til at hjælpe sig, og på Lokes anbefaling fik han lov til det.

Den første vinterdag tog manden fat på arbejdet. Om natten slæbte han og hingsten sten sammen, og det viste sig, at hingsten kunne slæbe dobbelt så meget som manden, så arbejdet skred raskt fremad.

Da der kun var tre dage tilbage af vinteren, så det ud til, at manden ville nå sit mål, og aserne blev nu betænkelige. De var ikke meget for at betale manden den aftalte løn, og de gav Loke skylden, fordi han havde rådet dem til at lade manden få sin hingst til hjælp. Nu truede de ham med al landsens ulykker, hvis han ikke fandt på råd.
Loke lovede, at han nok skulle finde på noge. Samme aften, da manden og hingsten kørte ud for at samle sten, mødte de en brunstig hoppe, der sendte lokkende vrinsk efter Svadilfar.

Det kunne hingsten ikke stå for. Den løb efter hoppen for at parre sig med den, og de forsvandt ind i skoven.
Manden løb bagefter for at få fat på hingsten, og jagten stod på hele natten, så manden ikke fik udrettet noget. Da han så, at han nu ikke ville kunne blive færdig til tiden, blev han grebet af raseri. Aserne så nu, at han var en jætte, og kaldte på Thor. Han gav jætten en på panden med Mjølner, så han sprang i tusind stykker.
Lokes eventyr med Svadilfare førte til den ottebenede hest Slejpner.

 Se et smykke med den ottebenet hest Slejpner. 

Tak fordi du læste med. Del gerne fortællingen - så den lever videre.

År og fred 

× Progressive Web App | Add to Homescreen

Tryk på ikonet for at installere denne webapp på din iPhone/iPad. Progressive Web App | Share Button Og derefter Tilføj til startskærmen.

× Installer webapp
Mobile Phone
Offline - Ingen internetforbindelse
Offline - Ingen internetforbindelse