Skip to main content
cookie

Enestående guldring fundet ved udgravning

Amatørarkæolog finder 650 år gammel guldfingerring i forbindelse med renovering af torv.

331184 650 1200 47 0 5088 3516 3Guldringen fra Nykøbing Torv. 
Foto: Anders Rasmussen, Museum Lolland-Falster.

Arkæologer fra Museum Lolland Falster har gjort et helt enestående fund af en lille guldring fra middelalderen.

Ringen, som forestiller Jomfru Maria med barnet, dukkede op under museets udgravninger forud for Guldborgsund Kommunes renovering af torvet i Nykøbing.

Ringen vejer seks gram, og den har en indre diameter på 2,5 centimeter.
Udgravningsleder Signe Fog Mogensen fortæller, at det var amatørarkæologen Martin B. Nielsen, som fandt ringen med sin metaldetektor, da han hjalp arkæologerne med udgravningsarbejdet.

- Ringen lå presset ned mellem stenene i en gammel brolægning, og selv om den noget deformeret af de mange år i jorden, så er den meget velbevaret, siger Signe Fog Mogensen.

Guldringen stammer fra anden halvdel af 1300-tallet, fortæller Michael Andersen, som er forskningschef ved Middelalder, Renæssance og Numismatik ved Nationalmuseet.

- Det er et meget sjældent og usædvanligt fund. Det er ikke noget, man ser hver dag, men snarere en gang hvert halvtredsindstyvende år, siger Michael Andersen.

Hvem ejeren har været, tør Michael Andersen ikke gætte på. Ringen kan have tilhørt både en kvinde og en mand, og man skal ikke lade sig snyde af, at ringen har en stor diameter.

Dengang var det ikke usædvanligt, at folk gik med handsker og bar fingerringe uden på handskerne.
Det er en type ring, som kunne bæres af både gejstlige og verdslige personer.

- Ringen har haft en ganske særlig betydning for den person, som bar den. Den har indgået i en individuel fromhedskultur og vist ejerens personlige fromhed og særlige tilknytning til kirken og deltagelse i personlige andagter, siger Michael Andersen.

Netop i 1300- og 1400-tallet var Jomfru Maria en populær helgen, og Madonnadyrkelsen kan stadig ses i mange kirkers inventar fra dengang og i kalkmalerier. På den måde passer den lille guldfingerring fint ind i tidens strømninger.

Ligesom i dag var Nykøbing Falster en driftig by, og der var en livlig trafik på torvet dengang i 1300-tallet. Signe Fog Mogensen fortæller, at kirken lå lige op ad torvets nordlige side. Byens rådhus lå også på torvet, og torvet var rammen om markeder og byens handelsliv.

Guldringen er i øvrigt ikke den eneste Madonnaring, som er fundet i Nykøbing. Sidst i 1800-tallet fandt man en skat i Frisegade, som ud over en masse mønter også indeholdt to ringe, hvoraf den ene minder om ringen fra torvet.

Artiklen er først dragt i folketidende.dk 
skrevet af Margit Olsen 20 juni 2019

× Progressive Web App | Add to Homescreen

Tryk på ikonet for at installere denne webapp på din iPhone/iPad. Progressive Web App | Share Button Og derefter Tilføj til startskærmen.

× Installer webapp
Mobile Phone
Offline - Ingen internetforbindelse
Offline - Ingen internetforbindelse