Skip to main content
cookie

Ny fortolkning af verdens mest berømte runesten

220px Rökstenen 1

 Rökstenen, måske en af verdens mest berømte Viking runesten, bærer en lang og gådefuld, udskåret tekst og har nu fået en ny fortolkning. 

Forskere indenfor tekstforskning, arkæologi, religionshistorie og runologi har samarbejdet om et multidisciplinært projekt og kan nu præsentere en ny fortolkning af runeinskriptionen på stenen: Det kan dreje sig om lys og mørke, bekymring og frygt for en katastrofe knyttet til vejret og klimaet.

Den næsten 4 m høje Röksten blev opført syd for Tåkern-sønen i Östergötland i det 8. århundrede. Teksten på stenen er tidligere blevet oversat til at handle om krigsresultater og/eller lokale eksistentielle spørgsmål.

Forskerne mener nu at have fundet 9 gåder. I 5 af dem er svaret solen, 1 handler om, hvem der var død og hvem levede endnu. De sidste 3 drejer sig om Odin og hans krigere.

- Det centrale tema er efter alt at dømme solen eller lysrytmen, siger prof. Per Holmberg, professor i svensk sprog ved Göteborgs Universitet og lederen af undersøgelsen. Han blev assisteret af Henrik Williams, professor i nordiske sprog, Bo Gräslund, professor i arkæologi, og Olof Sundqvist, professor i religionshistorie.

Bekymring for en ny "fimbul vinter"

Omkring 300 år før Rökstenen blev opført blev Skandinavien I henhold til nye arkæologiske undersøgelser ramt af en klimakatastrofe med nedsat gennemsnitstemperatur, misvækst, sult og massedød. Det kan have skabt bekymring for endnu en "fimbul vinter" (i nordisk mytologi en 3 år lang vinter, der forudsagde Ragnarok, verdens undergang, der varede gennem århundreder).
  Læs mere om FILMBUL VINTEREN HER.  

"Det er en meget kompliceret inskription"

Vil vi se flere fortolkninger?
- Forhåbentlig. Det er en meget kompliceret inskription, og på nogle punkter er vi meget usikre. Men i det væsentlige tror vi, at vi peger på en rigtig vej frem, siger prof. Per Holmberg.

- - -
Denne artikel er brag i SVT.se 
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/ny-tolkning-av-varldens-mest-kanda-runsten?fbclid=IwAR0-uKjD5x_f4uwUkRRfgBy-Qlr0XfvY573gKP8u5xdgDIXAO-sjKoJEBPU

OPDATERET 
OFFENTLIGGJORT 

 

× Progressive Web App | Add to Homescreen

Tryk på ikonet for at installere denne webapp på din iPhone/iPad. Progressive Web App | Share Button Og derefter Tilføj til startskærmen.

× Installer webapp
Mobile Phone
Offline - Ingen internetforbindelse
Offline - Ingen internetforbindelse