Skip to main content
cookie

LOKES VÆDDEMÅL

Loke var en meget drilagtig person. En dag sneg han sig ind til Thors kone Sif, og mens hun sov, klippede han hendes gyldne hår af.

Da Thor fandt ud af det, blev han meget vred, og da han opdagede, af Loke var den skyldige, truede han med at knuse hvert ben i hans krop. Loke blev naturligvis bange og lovede at skaffe Sif noget andet hår, der var ligeså pænt og voksede lige så godt. Han gik til nogle dygtige dværgevenner, der lavede nyt guldhår til Sif. Dværgen lavede også skibet Skibladner, der altid havde medvind og kunne foldes sammen, så man kunne tage den med sig i lommen. Til sidst skabte han spyddet Gungner, det altid ramte plet, når det blev kastet.

  Se en kopi af et arkæologisk fund, som fortæller om Skibladner  

På vejen hjem mødte Loke en anden dværg, Brok, og viste sine ting. Brok mente, at hans bror kunne gøre kunsten endnu bedre. Det væddede de om, og Loke satte sit hoved som pant.
Da han hørte, hvad det drejede sig om, gik Sindre straks i gang med at smede, Han lagde et svineskind på smeden og beordrede Brok til at blæse med blæsebælgen.
Loke, der stod og kiggede på, blev bange for, at forehavendet skulle lykkes, og forvandlede sig til en flue, der stak Brok på hånden.
Brok lod sig dog ikke forstyrre, og Sindre var snart færdig med den første ting, en gris med gyldent hår og børster, der kunne løbe hurtigere end en hest, mens dens børster lyste.

Nu lagde Sindre noget guld på smeden, og Brok blæste videre. Loke prøvede igen at forstyrre Brok i form af en flue og stak ham på halsen, men Brok blæste videre.
Denne gang lavede Sindre en guldring, der senere blev kaldt Drøpner. Hver niende nat dryppede der otte andre ringe fra den, alle lige så smukke som den selv.

Til sidst valgte Sindre noget jern, og Loke stak Brok i panden, så der lob blod ned i hans øjne. Brok blwev nødt til at slippe bælgen for at tørre blodet væk.
Sindre havde lavet en hammer, men skaftet var blevet lidt kort.
Hammeren blev senere kaldt Mjølner. Den ramte altid plet og kom altid tilbage, når man kastede den.

 Se vores store udvalg af Thors hammer Mjølner eller læs mere om Thors og hans hammer

lokes væddemål

Loke og de to dværge gik nu til Asgård for at få væddemålet afgjort. Odin, Thor og Frej blev dommerne. Loke gav Odin spyddet, der altid ramte plet. Thor fik guldhåret, som han gav til sin kone Sif, og Frej fik det mærkelige skib. Alle mente nu, at Loke ville vinde, men så tog Sindre og Brok deres ting frem. Odin fik ringen. Frej grisen og Thor hammeren.

Læs også fortællingen om Fenris ulven og hvordan det lykkes guderne af indfange den store ulv. 

Efter disse gaver dømte guderne, at dværgene havde vundet. Loke skulle nu af med sit hoved, men smart, som han var, sagde han: “Tag bare mit hoved, men I må ikke røre min hals, for den er min egen”. Brok blev så sur, at han tog en nål og syede Lokes mund sammen. Det var meget drøjt for Loke at få munden op igen.

År og fred. 

× Progressive Web App | Add to Homescreen

Tryk på ikonet for at installere denne webapp på din iPhone/iPad. Progressive Web App | Share Button Og derefter Tilføj til startskærmen.

× Installer webapp
Mobile Phone
Offline - Ingen internetforbindelse
Offline - Ingen internetforbindelse