Skip to main content
cookie

Arkæologer fra Moesgaard Museum er begejstrede. De har netop fundet en vikingekriger for første gang i historien. Fundet af en gravlagt vikingekriger er sket på byggepladsen ved det tidligere hovedbibliotek i Mølleparken i Aarhus.

 

AARHUS: En krigergrav fra vikingetiden dukkede tirsdag op i Aarhus på byggepladsen ved det tidligere hovebibliotek i Mølleparken.
Bygningen og området ved det tidligere hovedbibliotek, der skal laves til hostel, er lige nu en byggeplads. Det er under jordarbejdet, at vikingefundet er dukket op.

Gennem mere end 100 år har der været gisnet om, hvor vikingerne fra Aarhus gravlagde deres døde, og nu er der langt om længe fundet en grav, skriver Moesgaard Museum i en pressemeddelelse. Det er arkæologer fra Moesgaard Museum, som netop har udgravet området på byggepladsen, hvor de stødte på krigergraven fra vikingetiden. 

Det er et længe ventet fund, for indtil nu har der ikke været fundet en eneste egentlig vikingetidsgrav i Aarhus. Der er kun gjort sporadiske fund, hvor der ikke har været tale om en såkaldt normal gravlægning. Arkæologerne er begejstrede. Moesgaard Museum har hele tiden haft et vagtsomt øje mod de omfattende ombygninger af det gamle hovedbibliotek i Mølleparken i Aarhus. Særligt har man været på udkig efter den forsvundne middelalderlige sognekirke Vor Frue, der ikke må forveksles med den nuværende Vor Frue kirke, som hed Skt. Nikolai i middelalderen.

- Der er ingen tvivl om, at det er tale om en kriger fra vikingetiden gravlagt med skjold og økse. Han er fra 900-tallet. Det kan vi se på hans skjoldbule, som også er fundet. Moden på skjoldene skifter nemlig i vikingetiden - derfor kan vi tidsfæste den, siger arkæolog Mogens Høegsberg fra Moesgaard Museum. Hvor stort er fundet på en skala fra 1-10?


"Det er en nier. Hvis det var en tier, skulle graven have været kæmpestor. Men det er vildt. Det er første gang, vi finder et egentligt lig af en vikingekriger, selv om han af uvisse grunde mangler sit hoved og lidt af kroppen",
Mogens Høegsberg

  • Han er den første egentlige gravlagte, vi har fra vikingetidens Aarhus. De to andre kendte er ikke begravet på normal vis. Den ene person må være blevet myrdet og derefter kulet ned under gulvet i en værkstedshytte. Ham kan man se i Vikingemuseet under Nordea-banken ved Domkirken i Aarhus. Den anden har vi kun fundet hovedet af. Det har voldsomme og formentligt dødelige hugskader i kraniet og er på et tidspunkt, efter at det er skeletteret, kastet i en brønd i Rosensgade. Men nu har vi altså en kriger, siger Mogens Høegsberg.
  • vikingekriger

Nervøs bygherre

Biblioteksparken A/S, der er bygherre i Mølleparken i Aarhus, finder også fundet spændende, selv om det også giver anledning til en smule bekymring.

- Hvis der er noget en bygherre frygter, er det uforudsete hændelser, der kan forsinke og fordyre byggeriet. Men vi har en rigtig god dialog med folkene fra Moesgaard Museum og indtil videre er forsinkelserne heldigvis beskedne, siger Jens Winther, der er partner i Biblioteksparken A/S.

Moesgaard Museum skriver, at der har gennem tiden være mange bud på, hvor gravpladsen eller gravpladserne i vikingetidens Aarhus kunne have være placeret. Den nordlige del af Mejlgade har været foreslået lige som området omkring Aarhus Domkirke, men intet har været sikkert. Derfor bringer fundet i Mølleparken en helt ny brik i spil om de tidligste tider af Aarhus bys historie og vil helt sikkert give arkæologerne noget at tænke over i julen.

Der er i hele Aarhus-området fundet mange grave i forbindelse med anlægsarbejder, men kirken har man aldrig kunnet finde. Gennem de sidste par uger har udgravningens arkæologer i Mølleparken gravet et utal af søgegrøfter i jagten på kirken, men uden held. Kun én grav er det blevet til. Da graven ligger helt isoleret fra tidligere fundne grave, var tanken, at det kunne være en henrettet, der var blevet gravlagt uden for kirkegårdsmuren. Spændende nok, men alligevel lidt tamt, når man som arkæolog nu har sat næsen op efter en forsvunden kirke fra middelalderen.

Tirsdag 18. december blev graven udgravet med henblik på at frigive området til bygherre, da der er store pladsproblemer på den travle byggeplads. Og pludselig dukkede der en krigergrav op til arkæologernes store begejstring. Af hensyn til sikkerheden på byggepladsen er det ikke muligt at komme ind på selve byggepladsen.

Denne artikle er skrevet af: AF: MORTEN RAVN
Publiceret 

 
× Progressive Web App | Add to Homescreen

Tryk på ikonet for at installere denne webapp på din iPhone/iPad. Progressive Web App | Share Button Og derefter Tilføj til startskærmen.

× Installer webapp
Mobile Phone
Offline - Ingen internetforbindelse
Offline - Ingen internetforbindelse