Skip to main content
cookie

Odins hingst Sleipner 

I den nordiske mytologi er Slejpner Odins hingst. Den har 8 ben og løber lige så hurtig på jorden som i luften.

Odins hingst var søn af hingsten Svadilfare og Loke. Efter at Loke forvandlede sig til en hoppe for at lokke det stærke hingst Svadilfare væk fra arbejdet med at rejse en mur rundt om Asgård. Aserne havde nemlig indgået et væddemål som de var ved at tabe.

Væddemålet var med en bygmester som var af Jætteslægt - som havde tilbudt at bygge en stor og sikker mur om Asgård og muren ville være færdige på én vinter - klarede han opgaven ville bygmesteren blive belønnet med Freja, Solen og Månen. 

Aserne regnende opgaven for umulig og tænkte, her fik de en billig mur. Selve aftalen blev bundet med mange løfter, for jætten følte sig utryg ved at være blandt aserne uden at have en fredsaftale. 

Bygmesteren gik i gang med arbejdet og sammen med hans stærke hingst Svadilfare - gik arbejdet hurtigt og sikkert fremad. Tre dage inden fristen, var aserne meget bekymret - for de kunne se at bygmesteren ville nå sit mål og de ville tabe Freja, solen og månen til jætten. Derfor besluttede aserne at Loke (som også var skyld i at de havde indgået denne aftale til at starte med) skulle finde på en løsning. Derfor forvandlede Loke sig til en hoppe og lokkede Svadilfare med ind i skoven, hvor han fik en tur han sent vil glemme - det resulterede i at han senere nedkom med et gråt ottebenet føl. Vigtigst var dog at bygmesteren kunne ikke færdiggøre muren og derfor tabte han væddemålet. Sluttelig kom Thor og knuste hans skal med mjølner. 

Fra ældre Edda findes der en gåde om Sleipner og Odin. 

(I Hervors og Hedreks saga)

Gestumblinde sagde:

"Hvem er de to

der løber på ti fødder?

Tre øjne har de,

men kun en eneste hale."

Heidrek sagde:

"God er din gåde, Gestumblinde,

og løst er den:

Det er Odin, der rider på Sleipner!"

× Progressive Web App | Add to Homescreen

Tryk på ikonet for at installere denne webapp på din iPhone/iPad. Progressive Web App | Share Button Og derefter Tilføj til startskærmen.

× Installer webapp
Mobile Phone
Offline - Ingen internetforbindelse
Offline - Ingen internetforbindelse