Skip to main content
cookie
 x 
Kurv - 0.00 kr.

Kurv

Tom kurv

Sheela Na Gigs ørestik

Varenr. 06-118-90

186 kr.

Gaveindpakning

Description:

Sheela Na Gigs

Dette motiv er taget fra soklen på døbefonten i Gelsted kirke og det er den mest omtalte danske sheela figur.

Rundt om i hele Europa findes der afbildninger af nøgne kvindefigurer, der alle har overdimensionerede kønsdele og et smil på læben.

Navnet Sheela Na Gigs stammer fra Irland. "Sheela" er deres navn for Cecilie og “Gig” er en reference til engelsk slang for kønsdele. 

Det anslås, at netop denne døbefont er fra omkring år 1200. De fleste Sheela Na Gigs er dateret til perioden 1050-1250, som betegnes som værende højmiddelalderen. Størstedelen af disse er at finde i Irland. 

Forskere har gennem tiden været opslugt af Sheela Na Gigs oprindelse og betydning. Hun bliver fortolket vidt og bredt især med tidernes forandring på kvindesynet.

Hun bliver tolket som en gammel gudinde og frugtbarhed og fødsel og kvindelig styrke. Andre mener, at hun stammer fra resten af den hedenske kultur. 

At hun oftest optræder på kirker har også været med til, at hun fremstår som et symbol, der skulle advare kristne mod lyst. 

Andre mener, at hun har repræsenteret middelalderlige folkeguder, og at de har haft betydning i forbindelse med fødsel og fertilitet.

Vi ved dog, at Sheela Na Gigs tidligere har været fortolket som et syndigt fænomen. Hendes ekshibitionistiske fremtoning vækkede afsky og den kvindelige seksualitet var en skam. Den er nu til dags blevet reclaimet og Sheela Na Gigs bliver i dag brugt som et feministisk symbol, der ser Sheelas seksualitet som positiv og empowering. Man ser det blandt andet ved nye ler-sheelafigurer, som har glaserede vaginaer og kønslæber dekoreret med guld. 

Vi vil også gerne være med til at sætte Sheela Na Gigs i det rette lys og dette smykke kan måske hjælpe lidt på vej. 

× Progressive Web App | Add to Homescreen

Tryk på ikonet for at installere denne webapp på din iPhone/iPad. Progressive Web App | Share Button Og derefter Tilføj til startskærmen.

× Installer webapp
Mobile Phone
Offline - Ingen internetforbindelse
Offline - Ingen internetforbindelse