Skip to main content
cookie
 x 
Kurv - 0.00 kr.

Kurv

Tom kurv

Mammen økse

Varenr. 06-350-20

740 kr.

Gaveindpakning

Description:

43 x 30 mm

Den her økse fra vikingetiden er et stort fund!
 
Vi kalder den Mammen-øksen efter fund-stedet. I 1868 blev den fundet af en gårdmand, som pludselig stødte på en vikingegrav fra år 970, da han arbejdede ved en høj lidt uden for Viborg. Øksen er nu udstillet på Danmarks Nationalmuseum.
 
Graven bugnede af med værdifulde genstande, og det var tydeligt, at den døde måtte have været en usædvanligt magtfuld mand.
Men én ting ved graven bragte arkæologerne i vildrede.
 
Motiverne på øksen kunne de nemlig både tolke som kristne og hedenske.
Træet på siden kan både symbolisere Livets Træ eller Yggdrasil. Dyrefiguren kan være Hanen Gyldenkam eller Fugl Fønix. Hanen Gyldenkam sidder, ifølge den nordiske mytologi, i toppen af træet Yggdrasil. Her vækker den hver morgen vikingekrigerne, og den vil gale ved Ragnaroks komme.
 
Fugl Fønix er et kristent fabeldyr og et symbol på genfødsel. Måske var stormanden hedning. Eller måske en af de første kristne i landet. Eller måske ligefrem begge dele.

 

Da øksen kunne skære igennem alt, var den også et statussymbol for vikingetidens mest fremtrædende mænd, her en fra kredsen omkring Harald Blåtand. Amulet for styrke og gennemslagskraft.

Passende kæder, f. eks.:
rævehale RH43/50 (ø op til 4,3 mm)
flettet kautschuck

× Progressive Web App | Add to Homescreen

Tryk på ikonet for at installere denne webapp på din iPhone/iPad. Progressive Web App | Share Button Og derefter Tilføj til startskærmen.

× Installer webapp
Mobile Phone
Offline - Ingen internetforbindelse
Offline - Ingen internetforbindelse